Bersani ukončil rokovania o zostavení vlády

28.03.2013 Celý región

Rím (TASR) - Líder stredoľavého bloku Pierluigi Bersani poverený zostavením novej talianskej vlády ukončil politické konzultácie. Dnes sa stretne s prezidentom Giorgiom Napolitanom a bude ho informovať o výsledkoch svojich rokovaní, uviedla rakúska agentúra APA.
Konzultácie, ktoré sa začali 16. marca, zatiaľ nepriniesli žiadne konkrétne výsledky. Bersani v stredu rokoval s vedením protestného Hnutia piatich hviezd (M5S) Beppeho Grilla. Jeho predstavitelia na stretnutí opätovne potvrdili svoje odhodlanie nepodporiť žiadnu vládu tvorenú tradičnými stranami.
Ak sa Bersanimu nepodarí zostaviť funkčnú vládu, Napolitano by mohol poveriť zostavením kabinetu prestížnu nepolitickú osobnosť. Ako možný kandidát sa spomína nový predseda Senátu Piero Grasso.
Napolitano by chcel patovú povolebnú situáciu vyriešiť do 15. mája, keď sa mu končí funkčné obdobie. V opačnom prípade hrozia nové voľby, za ktoré sa vyslovil líder stredopravej strany Ľud slobody (PdL) a expremiér Silvio Berlusconi.
Vo februárových parlamentných voľbách nezískal ani jeden z politických táborov jasnú parlamentnú väčšinu potrebnú na zostavenie vlády. Bersaniho stredoľavá aliancia si zaistila väčšinu v dolnej komore parlamentu (Poslanecká snemovňa), avšak nie v Senáte.
 

Vyberte región